Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sağlık Profesyoneli misiniz? Hayır
Open Menu
Geri dön

Onkoloji Ekibinizin Multidisipliner Olmasının Avantajları

Onkoloji Ekibinizin Multidisipliner Olmasının

Kanser, 100’den fazla hastalıktan oluşan bir kümenin genel adıdır. Bu hastalıklar meydana geldikleri hücrelerin türü,- genetik hususlar, vücut üzerindeki etkilerinin kapsamı ve diğer değişkenler yönünden farklılık gösterir.

2020’de yaptığı bilgilendirmede Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya çapında 19 milyondan fazla yeni vaka tahmininde bulunurken gelecek yirmi yıl içinde %47’lik bir olası artışa işaret etti. Bu, kanserin küresel insan sağlığı açısından yükselen bir tehdit olduğu anlamına geliyor.

Oldukça karmaşık bir hastalık olduğundan dolayı kanser, yüksek kaliteli, güvenli, verimli ve hasta merkezli bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu yaklaşım ise multidisipliner bir ekip tarafından sağlanmalıdır.

Farklı perspektiflere sahip uzmanlar birlikte çalıştığında, hastaların insancıl ve bireysel muamele gördüğü kapsamlı bir bakım süreci elde edilebilir. Bakım planının başarılı olması için hastalığın kendi yönlerini olduğu kadar hastaların biyolojik, psikolojik ve sosyal şartlarını da göz önünde bulundurması gerekir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, multidisipliner bir ekibin olmasının tedaviye uyumu, semptom kontrolünü ve kanserin önlenmesini iyileştirdiğini göstermiştir. Buna ek olarak, farklı bakım perspektiflerinin bir araya gelmesinin muayene ve karmaşık tedavi süreçlerini kısalttığı, böylelikle hastaların hayat kalitesini iyileştirdiği varılan sonuçlar arasındadır.

Bir multidisipliner tıbbi oluşum, hastanın kendi ihtiyaçlarına göre klinik onkolog, cerrah, anestezi uzmanı, radyoterapi uzmanı, radyolog, patolog, müdahale uzmanı, kalp hastalıkları uzmanı, meme hastalıkları uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, cilt hastalıkları uzmanı, akciğer hastalıkları uzmanı, psikiyatr, endokrinoloji uzmanı gibi çeşitli uzmanları içerebilir.

Hasta bakımı için eşit öneme sahip farklı alanlardan gelen diğer nitelikli çalışanlar şunlardır:

  • Sosyal Hizmet Uzmanı - Hastalara, aile üyelerine ve hastabakıcılara toplumsal ve maddi kaynak arayışında yardımcı olan, aynı zamanda anlaşmazlıklarda arabuluculuk görevi üstlenen ve danışmanlık hizmeti sunan uzman.
  • Din İşleri Görevlisi - Hastaların ve hastabakıcıların çeşitli manevi ihtiyaçlarına yanıt veren, farklı inançlardan insanlara yardımcı olmaya yetkin kişi.
  • Onkoloji hemşiresi - Çoğu zaman, hastalarla en çok etkileşimde bulunan taraf olma eğilimlerinden dolayı, multidisipliner ekipte liderlik rolünü üstlenirler. Uzmanlaşmış bakım sağlamaya odaklanırlar ve pek çok farklı sorumluluk üstlenirler, örneğin hasta bakımını denetleme, ilaç verme ve tedavileri yürütme, eğitimsel stratejileri planlama ve semptom yönetimini, acil durum bakımını icra etme vb.
  • Algoloji hemşiresi - Ağrı, acı mekanizmalarını anlamak ve onu kontrol etmek üzere yöntemler kullanmak üzerine uzmanlaşmışlardır. Hastaların daha rahat olmasını sağlarlar.
  • Palyatif bakım hemşiresi - Hastaları iyileştirmekten ziyade hayat kalitelerini korumaya ve semptomlarını hafifletmeye odaklanır.
  • Eczacı - İlaç standartlarını koymak, kemoterapi ajanlarını ve diğer maddeleri yönetmek, ilaçların doğru kullanımını sağlamak, ilaç etkileşimlerini ve olası zararlı etkileri kontrol etmek vb. yollarla tedavilerin kalitesini ve güvenliliğini tesis eder.
  • Fizyoterapist - Hastaların rehabilitasyonuna ve fiziksel, motor ve solunum işlevlerinin yerine getirilmesine yardımcı olur.
  • Konuşma terapisti - Konuşma bozuklukları olan ve yutma zorluğu çeken hastalara yardımcı olur.
  • Diyetisyen - Hastaların sağlık durumunu korumak veya iyileştirmek, aynı zamanda iştah kaybı, tat kaybı, kilo değişiklikleri gibi semptomları ortadan kaldırmak üzere besleyiciliğe odaklanan öğün planları hazırlar.
  • Diş hekimi - Tedavi sırasında etkilenmesi mümkün olan ağız sağlığını korumaktan sorumludur. Lazer terapisi gibi teknolojiler kullanılarak mukozitin tedavi edilmesi gerektiğinde çalışmaları ayrıca önem kazanır.
  • Psikolog - Hastalara ve ailelerine, hastalığın kendisi, tedavisi ve hayatlarına etkisi konularında manevi destek sağlar.
  • Teknisyen hemşire - Bakım sağlama, ilaç verme ve diğer görevlerde yardımcı rol üstlenir.

Kanser hastalarının multidisipliner bakımı, bahsi geçen uzmanlar ve diğer katılımcıların çalışmalarını bir araya getiren kapsamlı bir planlama gerektirir. Tüm sağlık uzmanlarının kendi rolü vardır, ancak hepsi aynı nihai amaç için çalışır: Hastaların ihtiyaçlarını bir bütün olarak karşılamak.

Yazarlar:

- Hemşire Michelle Artioli - Onkoloji Uzmanı, AC Camargo Kanser Merkezi’nden Onkoloji Yüksek Lisans Mezunu D’Or Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nde (“Instituto D’Or de pesquisa e ensino”) Öğretim Koordinatörü
- Hemşire Thais Scarpelli - Onkoloji üstüne uzmanlaşmış klinik hemşire, SBEO sertifikalı (Brezilya Onkoloji Hemşireliği Topluluğu) Alemão Oswaldo Cruz Hastanesinde Onkoloji Pilot Hemşiresi

 

Referanslar:

1 - PIRSCHELl, C. Interprofessional Collaborations Improve Cancer Care. ONS Voice. March, 2018
2 - Reviewing Cancer Care Team Effectiveness – Journal of Oncology Practice. May 2015 vol. 11 No.3 239-246
3 - (Brazilian) National Cancer Institute (“Instituto Nacional de Câncer”). https://www.inca.gov.br/.
4 - WHO – World Health Organization https://www.who.int/eportuguese/countries/bra/pt/.
5 - IARC – International Agency for Research on Cancer Organization https://www.iarc.fr/.
6 - American Cancer Society, 2020. https://www.cancer.org/.

Yukarı Git