Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sağlık Profesyoneli misiniz? Hayır
Open Menu
Geri dön

Kanser Tedavisinde Psiko-Onkolojinin Önemli Etkileri

Tedavi stratejileri, hayata dönüşte karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmeye imkan tanımaktadır

Psiko-Onkolojinin Hastaların Tedavi Sonrası Profesyonel ve Sosyal Yaşamına Katkısı

Kanser tedavisi görmüş kişilerin %15 ila 40’ının, tedavi sonrasında da aile ve arkadaşlarla bağ kurmak veya iş hayatına dönmek gibi konularda psikososyal zorluk yaşadığı tahmin edilmektedir.1,2

Psiko-onkoloji, kanser tedavisinin sonrasında psikolojik, davranışsal, sosyal ve sağlığa ilişkin sorunlara karşı hastaya yardımcı olan tedavi faaliyetleri sunmaktadır.3,4 Sosyal ve profesyonel rutinlere dönüşü yumuşatmaya odaklanan bazı stratejiler aşağıdaki gibidir:

Sosyal hayata dönüşe yardımcı olan destek grupları - Bu gruplarda insanlar, tecrübelerini paylaşarak kanser tedavisinin neden olduğu stresi hafifletmeye çalışır. Böylelikle, aile ve arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkiler kurmak üzere destek bulurlar.1,5,7

Mesleki rehabilitasyon - Bu tür faaliyetler, profesyonel ortama dönüşe yönelik pratikler ve tekniklerle iş hayatına yeniden başlamayı kolaylaştırır. İşe dönmek aynı zamanda insanlarla yeniden bağlantı kurmanın ve bağımsızlığa kavuşmanın bir yoludur.1,6,7

Kanserden kaynaklanan stresi azaltmaya yönelik programlar - Tedavinin olumsuz tepkileri duygusal stresin yanı sıra anksiyete/depresyon semptomlarına yol açabilir. Psiko-onkoloji bu tür durumları önlemek için tedavi sırasında ve sonrasında bu duygularla başa çıkmaya yönelik stratejiler izler1,7

Anksiyeteyi hafifletmeye yönelik gevşeme ve meditasyon teknikleri - Bunlar ana odaklanılan ve zihinsel sakinlik ve huzura ulaşılan farkındalık ruh halini tesis etmeye yöneliktir. Böylelikle anksiyete krizlerini tetikleyebilecek düşüncelerin azaltılması ve hatta önlenmesi kolaylaşır.1,7,8

Kanser tedavisinden sonra hayat tarzında değişiklikler

Kanser tedavisi gören pek çok kişi bu tecrübeyi sağlıklı bir yaşam için yeni bir sayfa açma fırsatı olarak görmektedir. Psiko-onkoloji sağlığa odaklanmaya ve bu değişiklikleri sürekli hale getirmeye yardımcı olur.2 Kanser tedavisinin bitmesinin ardından, psiko-onkoloji terapisinin başlangıcında en sık görülen yaşam tarzı değişiklikleri arasında aşağıdakiler yer almaktadır:2

  • Egzersiz yapmaya başlamak;
  • Daha sağlıklı bir beslenme rejimi benimsemek;
  • Sigarayı bırakmak;
  • Cildi güneşten korumak;
  • Alkol tüketimini sınırlamak;
  • Daha az stresli bir rutin için çalışmak.

Psiko-onkoloji dışında yeni bir rutini oturtmaya yardımcı olan başka pratikler de mevcuttur. Kanser tedavisinin ardından hayat kalitenizi eski haline getirmenin diğer yolları ile ilgili daha fazla bilgi edinin.

 

Referanslar:

1 - Grassi L, Spiegel D, Riba M. Advancing Psychosocial care in cancer patients. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5717468/. Access on: November/2019.
2 - Recklitis CJ. Provision of integrated psychosocial services for cancer survivors post-treatment. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5865587/. Access on: November/2019.
3 - Lang-Rollin I. Psycho-oncology. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016045/. Access on: November/2019.
4 - Psycho-Oncology – Model of Care. Government of Western Australia, Department of Health. Available at: https://ww2.health.wa.gov.au/~/media/Files/Corporate/general%20documents/Health%20Networks/WA%20Cancer%20and%20Palliative%20Care/Cancer/Psycho-Oncology-Model-of-Care.pdf. Access on: November/2019.
5 - European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control. Available at: https://cancercontrol.eu/archived/uploads/images/Guide/pdf/CanCon_Guide_FINAL_Web.pdf. Access on: November/2019.
6 - Ullrich A, Rath HM, Kerschgens C, Raida M, Aukamp CH - , Bergelt C. Return to work in prostate cancer survivors – findings from a prospective study on occupational. Available at: https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-018-4614-0. Access on: November/2019.
7 - Life after cancer treatment. Available at: http://www.grhosp.on.ca/assets/documents/life_after_cancer_treatment_en_may2013.pdf. Access on: November/2019.
8 - Mehta R, Sharma K, L Potters, Wernicke AG, Parashar B. Evidence for the Role of Mindfulness in Cancer: Benefits and Techniques. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6623989/. Access on: November/2019.

Yukarı Git